måndag 27 februari 2012

brödrecept

tänker jag dela med mig i dag...


RÅG-BLAND-BRÖD

2,5 L ljummet vatten
1 bit jäst
1 msk honung
5 dl rågmjöl
5 dl semlemjöl (3 sorters sädesslag)
2 tsk salt
vetemjöl tills degen inte kladdar längre

1. Jag blandar allt i en stor degblandare. Behöver inte knåda för hand. Locket på!
2. Sen låter jag degen jäsa tills den nästan börjar svälla över kanterna.
3. Jag bakar ut allt till ca 12 brödkakor med ett hål i mitten. Lägger dem två och två på en    bakpappersklädd plåt.
4. Sen låter jag alla jäsa medan jag värmer ugnen till 250 grader varm.
5. Jag naggar bröden med en brödnagg och gräddar dem två och två 15 minuter var.

Lycka till!


Sen kommer följande recept...


FRUKOSTSEMLOR

1. 7 dl ljummet vatten
2. 1/2 bit jäst
3. 1 mindre msk honung
4. 5 dl semlemjöl/grahammjöl
5. 1 tsk salt
6. Vetemjöl tills degen inte känns kladdig längre.
7. Allt knådas med el-vispens degkrokar. De nöts förstås och jag är nu inne på min tredje el-visp.
8. Låt allt jäsa till minst dubbel storlek.
9. Baka ut till 18 avlånga semlor. passar precis på en plåt.
10. Låt jäsa ytterligare ovanpå elspisen medan ugnen värms till 225 grader.
11. Grädda i ca 18 minuter.

Ät och njut.
Helst medan de ännu är lite varma!















PS. Pelargoner har i dag fått komma upp ur källaren...

4 kommentarer:

  1. mmm va det ser gott ut,semlereceptet ska ja testa ! Då blir det snart vår om pelargonerna fått flytta opp :)carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Baka på du! Det är inte så svårt som du tror... Och jag tror på dig och jag tror på våren...

      Radera
  2. Tack Gunilla för recepten! Jag skall pröva baka dem när jag får ngn ledig dag och sportlovet är över. En av sönerna kom när jag läste dina recept. "Oj mamma va he si go ut"! Det doftar så hemtrevligt av nybakt de ggr jag kommer mig för. Har inte bakat många ggr det senaste året. Nu fick jag inspiration. Jag vet vilka som kommer att bli glada. Ha en bra fortsättning på dagen. Mvh Marina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det!
      Visst är det underbart med hembakat. Och nyttigare och godare och billigare också...
      Ha det bra!

      Radera