torsdag 13 november 2014

tiden

går så fort nu för tiden...


Om jag vore klok och förståndig skulle jag göra allt för att ta tillvara tiden medan jag har den.
Jag är dålig på att planera och därför blir det lätt att jag tar dagen som den kommer till mig. Så blir det ock denna dag.
Medan jag väntar på att få se vad dagen för med sig bakar jag bröd. Ett sätt som för mig blivit en viktig del i min dag. 
Ett ganska bra sätt förresten...


Ifall det av någon händelse skulle gått förbi någon så tycker jag om att baka bröd.
Jag tycker om att vara med om processen från början till slut.
Allt från det när jag smular ner jäst i degbunken, löser upp den med vatten, lite honung för jäsningens skull, salt för smakens skull och sen mjöl av vad som finns hemma...

Jag tycker om att se på när degen pöser upp och blir klar att bakas ut. Jag tycker om att sätta händerna i degen och forma den till bröd, limpor, bullar eller vad det ska bli.
Det har blivit en slags livsstil att för mig att få baka mitt bröd.
För dig är det något kanske något annat...

Det tar tid att baka bröd. Tid som många anser att de inte har.
Jag kan förstå det på sätt och vis. Det finns ju så mycket annat i livet också.
Alla har ju heller inte nåden att få vara hemma på dagarna och ta sig den tiden.
Ändå önskar jag att ni kunde ta er den tiden.
Att ni kunde få se undret i hur mjölet förvandlas till bröd. Få se hur jästen är med och framkallar undret.
Att baka sitt bröd blir lätt en form av meditation när man väl kommer igång med det.
Det är en lyckokänsla som jag så gärna skulle unna er alla...

Bröd har bakats i årtusenden.
Låt oss fortsätta med den kunskapen...


2 kommentarer:

  1. Bakar du surdegsbröd också?

    SvaraRadera
  2. Jag har försökt med lite surdeg. Men jag tycker att det är enklare utan...
    Dessutom tycker familjen att det är godare utan surdeg.
    Men...
    Jag kommer nog att pröva flera gånger än med surdegen! Så enkelt ska de inte slippa undan här... :)

    SvaraRadera